Şikayetin Lezzeti

Şikayetin Lezzeti

Mine ile Hacer öğle arasında yemeğe çıkmışlardı. Çevrede ev yemekleri yapan farklı yerleri her gün denemeye çalışıyorlardı. Yemekler, mekanlar değişiyor ama şikayet ettikleri konular neredeyse hiç değişmiyordu. Sofranın ana yemeği olarak hep masadaydı ‘bir şeylerden şikayet etmek…’

Mine, dükkanda çalışan ablanın, yemekleri biraz daha hızlı servis etmesi için göz göze gelmeye çalışırken, Hacer ile konuşmaya devam ediyordu.

"Hayat ne kadar da zor. Bence hiç adil değil. Baksana sabahtan akşama kadar soluksuz çalışıyoruz. Aldığımız paraya değiyor mu? Millet bu paranın kaç katını yatarak kazanıyor..."

Hacer de dertliydi: "Sorma kızım! Biz böyle geldik böyle gideriz. Baksana iş yerinde hiç bir şeyin değiştiği yok. Hep artıyor iş yükü.."

O sırada yanlarına elinde çayıyla Ayşegül gelir: 

"Selam kızlar, nasıl gidiyor?"

Kızlar, Ayşegül’e de anlatırlar da anlatırlar…

Ayşegül,  bitene kadar dikkatle dinler  ve tebessüm ederek başlar konuşmaya:

“Uzun süredir düşünüyorum. İnsanı yormayan rahat bir yaşam olur mu?  İnsanı yormayan derken problem olmayan bir hayatı kastetmiyorum. Sorunlar olacak ama onları güzel karşılamak, çözmek, çözerken gülebilmek ve yola devam etmek, mümkün mü? 

Bakın size ne anlatacağım...

Bir önceki işyerinden bir arkadaşım vardı. Başarılı, mutlu, hayatında her şey yolundaymış gibi görünüyordu. Hep onun şanslı olduğunu düşünürdüm. Ben değil sadece, herkes öyle düşünüyordu. Kıskançlıkla arkasından söylenmiş birçok şey vardı. Karışık kalabalık laflar... Ben duyardım çok da aldırış etmezdim ama yine de onun hayatının bizimkilerden daha kolay olduğuna inanırdım. Bu düşüncelerim onunla arkadaşlığımı ilerletip bir gece evinde kalana kadar devam etti.

Uzun ve geç biten bir toplantı sonrası arkadaşımın evinde kaldım. Evi çoğu kişiden farklıydı. Sade ve kullanışlıydı; az eşyalıydı... İmkanları olmasına rağmen bilinçli bir seçimdi bu. Eşyaların çoğu ilgi alanı olan şeylere ayrılmıştı. Düzenliydi. Babası ile birlikte yaşıyordu, amcanın genel durumu çok iyi değildi. Uzun yıllardır solunumla ilgili bir hastalığı varmış, ağır ilaçlar kullanıyormuş. Çok nadir dışarı çıkabiliyormuş. Konuştuk, çay içtik, sohbet ettik ve ben uyumak için odama çekildim. Kendimi yorgun hissettim çünkü koşuşturmalı bir gün geçmişti. O da benim kadar yorgun olmasına rağmen çalışmaya devam etti. İki saat daha seslerini duydum. Düşünmekten ben de uyuyamadım... Bilgisayarının sesini ve karıştırdığı kitapların sesini duyabiliyordum. Sabah olunca da benden önce uyanmıştı. 

Ben kalktığımda o çoktan güne başlamıştı bile. Sanki geç yatıp erken kalkan o değilmiş gibi enerjik ve canlıydı. Ağzından hiç şikayet duymamıştım. Onun bir şeyleri şikayet ettiğine hiç rastlamamıştım.

 

O an fark ettim.

O gün arkadaşımın şanslı değil de sabırlı, azimli ve gereken sebepleri ortaya koymaya odaklı olduğunu gördüm. Aslında şanslı değil de sebeplerle ilgilenen bir arkadaşım vardı. İnsan sebeplerle ilgilenince bir meşguliyeti hareketi oluyor, planları oluyor. Şikayet, sonuçlarla ilgili bir şey. İnsanın gözü hep sonuçta olunca şikayet dilinden düşmüyor.   "Şimdi neler yapılabilir?"  diye düşünmeye enerjisi kalmıyor.

İnsanın sonuca ulaşması hemen kolay değil, zaten elinde de değil. Arkadaşım hep elinde olanları daha iyi yapmakla ilgilenen birisi olduğu için gerginliği, şikayeti, başkalarından beklentisi de olmuyormuş. 

Sonra dönüp şikayet ettiğim ne varsa koydum önüme. Tek tek hepsiyle yüzleştim ve bu çok ağır oldu. Halbuki ben ne kadar da boş şeylerle ilgileniyormuşum. Sonra da ben neden mutsuzum, diyorum.

İnsan bunu fark edince, öğlen yemeklerinin tadı gibi hayatının tadı da değişiyor… 

"Hayatın tadı da, mutluluğu da, keyfi de kendi yapıp ettiklerimdeymiş meğer…”


"İnsan beklentisini doğru yönetebildiğinde mutlu olur.
YH"

Yahya Hamurcu

Kim Kimdir

İlişkilerde Ustalık

Başarı Psikolojisi

Deneyimsel Tasarım Öğretisi ve Adalet


Yorumlar

  1. İnsan yakınlarıyla olan ilişkilerinde sadece bir şeylere şikayet etmeyi çikarirsa sadece bunu yapmayı eğer başarırsa bambaşka olur... O kişi değişimi beklesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladığım kadarıyla insan kendine düşeni yapınca ve sabırla bekleyince hayatın tadı o zaman çıkıyor. Şikayete nedir bilmez hale geliyor.

      Sil
    2. İnsan kendi yapması gerekenlere odaklanınca zaten boş vaktide olmuyor ki boş boş kendini üzsün. Bu kadar uğraşın sonunda insanın gözü dinlenmekte olur diye düşünüyorum

      Sil
  2. Her şikayet çözüm becerisini hadım eder. Şu bilgiye bile iman etsek, o şikayetlerin kaçı kalırdı merak ediyorum...

    YanıtlaSil
  3. Bir çok şeyi farkettiren, şükre yönelten bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık 🥰

    YanıtlaSil
  4. Şikayet çok lezzetli evet ama şikayet ettikçe insan kendini daha da dibe çekiyor. Oysa ki başını kaldırıp bakınca şikayet ettiği konulardan sıyrılabilecek yolu da buluyor. Baktığımız yöne gidiyoruz, konuştuğumuzu yaşıyoruz.

    YanıtlaSil
  5. Şikayet gerçek çözümden uzaklaştırıyor..

    YanıtlaSil
  6. Şikayet, şükürsüzlük… şükürsüz insanın çözüm becerisi yok… Umarım yaşadığından tatmin olanlardan oluruz
    Kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  7. Ah ah neler hatırlattı ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Şikayet ve çözüm iki zıt kutup gibi.. şikayet eden çözüm üretemiyor, çözüm üretenin şikayet edecek meselesi kalmıyor. Ve bu ikisi arasındaki seçim yine insanoğluna bırakılmış... Süreçlerimizde doğru tepki verenlerden olalım inşALLAH🤲🏻🌿

    YanıtlaSil
  9. Şikayet ettikçe çözüm kapısı kapanıyor. Kapandikca şikayet ediyoruz. İnsan farketse neler değişecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kördüğüm doğru sürükleniyor insan.

      Sil
    2. Şikayet bereketi engelliyor

      Sil
  10. İnsanın olumsuzluk karşısında en kolay yapabildiği şey şikayet etmek. Ama haklıyım... evet gerçekten haklı belki ama hangi şikayet insanı bir sonuca götürür ki? Şikayetinin insana bir faydası var mı? Onu düğünden iyi yapacak mi? Anlık olarak kendine hak veriyor olması, rahatlamaya aslında çözüm hakkını da elinden alıyor toplamda daha mutsuz, daha çözümsüz oluyor. Mesela hep 21 gün şeker diyeti, 21 gün gökten diyeti yapıyoruz da hiç 21 gün şikayet diyeti yapmayı düşündük mü? İlginç ve farkındalık dolu bir diyet olabilir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmmm evet çok detayda bir diyet olur. Bu diyete başlarken bile belkide "aaa ama böyle diyet olmaz ki" diye sesler bile duyar gibiyim:)

      Sil
    2. 21 gün şikayet diyeti çok iddialı, belki 7 gün ile deneyebiliriz☺️

      Sil
    3. O zaman hadi ön atak yapalım🤗

      Sil
    4. "Hayatın tadı da, mutluluğu da, keyfi de kendi yapıp ettiklerimdeymiş meğer…”

      O zaman yeniden başlayalım :)

      Sil
  11. Şikayet;günümüz insaninin anlık rahatlama yöntemi:) Hayatındaki esas problemin şikayet olduğunu ve şikayetin aslında şükürsüzlüğün işareti olduğunu bilmemesi ne acı...
    Elinize saglık, şukredenlerden olabiliz insALLAH...

    YanıtlaSil
  12. İnsan sadece şikayet edip söylendiğinde probleminin çözümünü de uretemiyor ...kısır döngü yani halbuki enerjisini şikayet etmek yerine probleminin çözüm için harcasa siruj da ortadan kalkacak ..şikayet kisor bir döngüde yaşamaktan öteye gecirmiyor insanı ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısır bir döngüden öteye geçilmiyor yani

      Sil
    2. İşte bu kısır döngünden çıkış yolu anlatılıyor, takılma toparlanıp yönünü belirle gibi geldi ....

      Sil
  13. Agzınıza sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  14. Şikayet insanın çözüm marifetini köreltiyor. Ne kadar güzel anlatılmış. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Şikayet, şikayeti doğuruyor. Karşılaştığımız olaylar, insanlar; somut veya soyut her şeyle ilgili düşündüğümüz ve kelimelere döktüğümüz her şikayet, bir diğerini daha çabuk, daha güçlü ve daha büyük olarak bize geri dönmek üzere kâinata gondermemize sebep oluyor.
    Ne acı bir durum... Bilmeden kendimize çok eziyet etmişiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet umarım artık bu farkındalıkla şikayet etmeden çözüm üretmeye başlayanlar oluruz

      Sil
  16. Bizi mutlu ya da mutsuz eden şey beklentilerimizdir. Umarım beklentimizi doğru yönetebiliriz…

    YanıtlaSil
  17. Şikayet ettiğinde hareketini neye doğru yapıyorsan oraya doğru seçenekler açılıyor ve gördüklerin seni gerçek probleminden uzağa taşıyor. Yani hem o şeyi gündeminden çıkaramıyorsun hem bu belirsizlik içinde rahatsız oluyorsun ve bununla beraber gerçekte olanı artık göremiyorsun, şikayet ediyorsun. Tamam diyerek Kabulle başlamak tam zıttında hareket etmeyi de beraberinde getirmek ve sonucun değil sebebin takipçisi olmak başarıya götürecek adımlar.

    YanıtlaSil
  18. İnsanın şikayet ettikçe edesi geliyor ve bu durumda hayatındaki kanalların tıkanmasına sebep oluyor maalesef

    YanıtlaSil
  19. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  20. Şikayet çözümü hadım eder. Ve bir süre sonra şikayet edeceği bir şey kalmaz insanın hayatında. İnsan elindekinin kıymetini bildikçe, şükrü de artar. İnşALLAH şükrü çokça olan kullarından olalım🤲🏻🌹

    YanıtlaSil
  21. Sorunlar olacak ama onları güzel karşılamak, çözmek, çözerken gülebilmek ve yola devam etmek, mümkün mü?
    Bu motivasyona ancak sonuçla ilgilenmezsek sahip olabiliriz umarım umarım oluruz:))

    YanıtlaSil
  22. Şikayet bizi çözüme götürmediği gibi çözümü görmemize de engel oluyor. Buna rağmen neden şikayet eder insan? Kimbilir belki de anlık olarak rahatlatığı için olabilir.

    YanıtlaSil
  23. “İnsan beklentisini doğru yönetebildiğinde mutlu olur” .. inşALLAH 🌸

    YanıtlaSil
  24. Ne kadar kolay şikayet etmek, çok iyi hissettiriyor kabını boşaltınca rahatlıyor insan. Ama bu rahatlama ne kadar gerçek, anlık çok iyi aslında boş. Toplamda problemini çözememiş Hatta probleminin sıkıntısını gözünde büyüttükçe büyütmüş ödemesi gereken bedelleri ödeyemezmiş gibi Zihnine bir algı yerleştirmiş olarak ayrılıyor şikayet ettiği şeyden o anlık. Oysa şikayet ettiği şey daha da büyüdü Bu yüzden bir şeylerin olumlu tarafınıda görebilmek şükredebilmek, belki de problemlerin göremediğimiz taraflarını görmemizi sağlar Belki de şikayetlerimizin bitmesine çözümleri
    görebilmemize sebep olur...

    YanıtlaSil
  25. Şikayet kaşıntı gibidir. Kaşındıkça kaşınası gelir insanın. Şükür bereketi, şikayet derdi arttırır

    YanıtlaSil
  26. Şikayet neyiii çözmüşşş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şikayet şikayeti getiriyordu oysa ki....

      Sil
  27. Kendi sonuçlarımızdan şikayet ediyoruz ve başkalarının sonuçlarını kıskanıyoruz. Ne onların ne de kendimizin sebepleri ile ilgilenmiyoruz. Bize ayna tuttunuz, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  28. İnsan payına razı olsa, ona verilene şükredebilse ne çözümler çıkacak karşısına.

    YanıtlaSil
  29. Harika bir yazı olmuş... İzninizle paylaşacağım... Elinize sağlık 💐

    YanıtlaSil

Yorum Gönder