DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ

Yahya Hamurcu

Deneyimsel Tasarım Öğretisi nedir?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın mutlu, başarılı ve iyi ilişkiler kurması için geçmişteki deneyimlerle geleceğe stratejiler üreten bir ilimdir. Çünkü insanın hayatta üç ana amacı vardır. Mutlu olmak, başarılı olmak ve iyi ilişkiler kurmak. Hiç kimse başarısız olacağı bir hamle yapmak ya da mutsuz olacağı bir ilişki başlatmak istemez. 

Ancak insan bu amaçlarına giderken mutlu olmak adına yaptıklarından mutsuz ya da başarılı olmak için yaptıklarına rağmen başarısız veya ilişkilerini güçlendirmek ve düzeltmek için yaptıklarına rağmen istediği sonuçlara ulaşamayabilir. 

Peki doğru şeyleri uyguladığını düşünmesine rağmen neden insan istediği sonucu elde edemez? Bunun temelinde iki sebep vardır. Ya elindeki bilgi gerçek değil ya da yöntemi yanlıştır. Deneyimsel Tasarım Öğretisi de bu noktada insanlara rehberlik eder. Çünkü insanın kullandığı bilginin gerçek mi sahte mi olduğunu ayrıştırabilmesi gerekir. 

İşte Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanlara gerçek ve sahteyi ayrıştırma marifeti sağlar. Bilginin gerçeğine ulaşıldıktan sonra bu bilgiyi uygulayabilecek stratejiye ihtiyaç vardır. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bireylere geçmişteki deneyimlerden geleceğe yönelik stratejiler sunar. Böylece kişiler daha önce denenmiş, test edilmiş ve olumlu sonuçlar elde edilmiş stratejiler sayesinde hedeflerine güvenle ve daha kısa yoldan ulaşırlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisindeki Bilgilerin Özellikleri

Deneyimsel Tasarım Öğretisi müfredatındaki tüm bilgilerin 4 temel özelliği vardır.

1.Tutarlı Olması

Deneyimsel Tasarım Öğretisi kapsamında verilen seminerlerde anlatılan tüm bilgiler tutarlıdır. İlişkili olduğu bilgiyi ispatladığı için, bilgiden bilgiye geçiş yapılabilir. 

Bir bölgede ova varsa tarım vardır. Tarım varsa, iyi otlama alanları bulunur. Otlama alanları olduğu için hayvancılık vardır. Hayvancılık varsa, süt ve süt ürünleri, bir geçim kaynağıdır. Bölgenin coğrafik yapısıyla insanların geçim kaynakları arasında ilişki vardır. 

Aynı bunlar gibi, Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan bilgiler kendisinden bir önceki ve bir sonraki bilgiyi destekler ve ispatlar. Bu nedenle tüm bilgiler birbiriyle tutarlıdır. 

2.Faydalı Olması

Deneyimsel Tasarım Öğretisi kapsamında verilen seminerlerde anlatılan tüm bilgiler faydalıdır. Bilginin faydalı olabilmesi için insana olumlu sonuç getirmesi gerekir. Bir bilgi, hayatımızda birçok farklı alanda olumlu sonuç getiriyorsa faydası çok yüksektir. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisindeki bilgiler, insanın hayatında birçok alanda olumlu sonuç alabileceği bilgilerdir. Ekonomisine, ilişkisine, ticaretine, kariyerine, çocuğunu yetiştirmeye ve aile yaşantısına kadar dününe göre daha iyi olmasına katkı sağlar.

3.Uygulanabilir Olması

Deneyimsel Tasarım Öğretisi kapsamında verilen seminerlerde anlatılan tüm bilgiler uygulanabilirdir. Bir bilgiyi uygulamadığımızda faydasını da görmeyiz. O bilgiyi nasıl uygulayabileceğinin bilgisi yoksa çözümü de hayatına alamaz insan. Deneyimsel Tasarım Öğretisi, tutarlı ve faydalı bilgileri hayatında nasıl uygulayabileceğinin stratejilerini verir. 

4.Anlaşılabilir Olması

Deneyimsel Tasarım Öğretisi kapsamında verilen seminerlerde anlatılan tüm bilgiler anlaşılabilirdir. İnsan, anlamadığı problemi çözemez. Anlamada tanımlama çok önemlidir. Tanım gerçek ise gerçek çözüm üretebilir insan. Farklı kavramların tanımları içi içe girmişse insanlar aynı dili konuşamaz ve anlaşamaz. Bu sebeple Deneyimsel Tasarım Öğretisi herkesin anlayabileceği bir dil kullanır.

Birbirinin yerine kullandığımız kelimeler, birbirinden çok farklı anlamlar içeriyor çünkü. Akıl, zeka, zeki, düşünce ne demek? Bağ ne demek, bağımlılık ne demek? Aşk ne demek, sevgi ne demek?... Deneyimsel Tasarım Öğretisi, kavram bilimi ile tanımlama yapar ki insanlar anlaşabilsin.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminer Programları hakkında detaylı bilgi için;

&


"İnsan gerçekten uzaklaşınca çok zaman harcar ve çok az yere varır"

Yahya Hamurcu

Kim Kimdir

İlişkilerde Ustalık

Başarı Psikolojisi

Deneyimsel Tasarım Öğretisi ve Adalet


Yorumlar

  1. İnsan farkında olmadan veya bazıları da farkında olarak hayatta gerçeği arar. İnsanın amacına arayışına cevap var. Keşke bilselerdi…

    YanıtlaSil
  2. Böyle bir dönemde gerçek ile sahteyi ayrıştırabilmek kandırılmamak için ne kadar da kıymetli

    YanıtlaSil
  3. Deneyimsel Tasarım Öğretisi, ne zaman dinlese insan; farkındalık dolu çıkıyor seminerlerden. Aldığı fayda o kadar büyük ki insanın en sevdiklerine daveti bu yüzden.

    YanıtlaSil
  4. 1 Seminere gidersin... Ve tüm dünyan değişir... Çünkü GERÇEK üstündür...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder